Ismerje meg a köszvény okait és kezelési módjait

A köszvény az ízületi gyulladás legközismertebb formája. Már a kereszténység előtti időkben is ismerték. koszveny-01

Mi okozza a köszvényt?

A köszvényt az ízületi tokon felgyülemlő parányi, kristályos képződmények okozzák. Ezek a kristályok fájdalmat, vizenyőt és heveny gyulladást idéznek elő. Anyaguk, a húgysav fokozott kiválasztása sokféle tényezővel magyarázható, köztük a mértéktelen evéssel és ivással, de olykor az öröklött családi hajlammal is.

A kristályoktól az ízület szövetei igyekeznek megszabadulni. Ez a természetes reakció váltja ki a fájdalmat és a gyulladást. A betegség kezdetén előfordul, hogy tünetek egyáltalán nem jelentkeznek. (A magas húgysavszint önmagában nem egyértelmű jele a betegségnek. A húgysav szintje serdülő fiúk vagy a változás korában lévő nők vérében anélkül is megemelkedhet, hogy kristályok lerakódásához vezetne.)

Ám egy-egy kiadós étkezés után a betegség podagrának nevezett formája rohamszerűen támadhatja meg egyik vagy másik ízületet, többnyire a nagy lábujj tövét. A roham ébredéskor vagy hajnalban szokott fellépni. Az érintett ízület annyira érzékeny és duzzadt, hogy a beteg már-már arra gondol: talán az éjjel tudtán kívül csontját törte.

A köszvény másik lehetséges oka az, hogy a beteg vízhajtót szed. Ilyen gyógyszert annak írnak fel, akinek szívműködési elégtelensége vagy magas vérnyomása van, és a szervezetéből el kell távolítani a felesleges vizet.

Köszvényrohamot idézhet elő az is, ha az ember eltölt egy kis időt egy olyan gyógyintézetben, ahol vagyonokat szokás fizetni az éheztetésért – mert a koplalástól is emelkedik a húgysavszint. A látványos súlycsökkenésnek tehát gyászos következményei lehetnek a köszvényes ízületekre nézve.

Mit tehetünk ellene?

Ha el akarjuk kerülni a köszvényt, akkor mellőznünk kell a sok húgysavat tartalmazó élelmiszereket (vese, húskivonatok, szardínia, nagy alkoholtartalmú sörök, portói, testes vörös borok), és le kell mondanunk a nagy lakomákról.

Akinek apja vagy nagyapja köszvényes volt, annak különösen érdemes betartani ezeket az óvatossági rendszabályokat. Tévedés azt gondolni, hogy a köszvény csak a lábfejet támadja meg. Elérheti a térdet, a bokát, a vállat, a csuklót vagy a könyököt is, általában sorban egymás után.

Ám azt sem kell képzelni, hogy a köszvény gyógyíthatatlan betegség. Szépen ki lehet gyógyulni belőle pusztán azzal, ha változtatunk életmódunkon (erre később még visszatérek).

A vér húgysavszintje fontos adat. A reumatológusok azonban vizeletvizsgálatot is előírnak, hogy a húgysav ürítését is ellenőrizhessék, mert a köszvényt nemcsak a húgysav túlzott termelése, hanem a szükségesnél lassúbb ürítése is előidézheti. Amikor a többi tünet nagyon hirtelen lángol fel, mikroszkóp alatt megvizsgálják az ízületi nedvet, amelyben ilyenkor jól láthatók a nemkívánatos kristályos képződmények.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]